Τηλέφωνο: 210 93 50 687
Άρθρα

Γιατί η αποφυγή δεν είναι λύση για το άγχος και πώς να τη σταματήσετε.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας και οι μονίμως και ταχέως εναλλασσόμενες εικόνες και πληροφορίες που λαμβάνουμε, έχουν κάνει το άγχος έναν ανεπιθύμητο “επισκέπτη” για πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα άτομα να καταφεύγουν στην αποφυγή ως μηχανισμό αντιμετώπισης, πιστεύοντας ότι η απομάκρυνση από τους στρεσογόνους παράγοντες θα φέρει ανακούφιση. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική είναι στην καλύτερη περίπτωση μια προσωρινή λύση και πιθανότατα να επιδεινώσει το άγχος μακροπρόθεσμα. Ας εμβαθύνουμε στο γιατί η αποφυγή δεν αποτελεί λύση στο στρες και ας διερευνήσουμε πιο  αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

1. Η ψευδαίσθηση της ανακούφισης: Η αποφυγή μοιάζει ελκυστική αφού παρέχει την πιθανότητα άμεσης ανακούφισης. Η παράβλεψη των στρεσογόνων παραγόντων μπορεί να δημιουργήσει μια προσωρινή ψευδαίσθηση γαλήνης αποσπώντας την προσοχή.

Στην πραγματικότητα οι στρεσογόνοι παράγοντες επιμένουν και η αποφυγή τους απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο. Το άγχος που δεν αντιμετωπίζεται, τείνει να συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα το άτομο να επιβαρύνεται συναισθηματικά με την πάροδο του χρόνου.

2. Αποφεύγετε, δεν επιλύετε το πρόβλημα: Η αποφυγή αποτυγχάνει γιατί είναι μια διαφυγή, όχι μια επίλυση. Δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια του στρες αλλά αναβάλλει την αντιμετώπισή τους. Τα άλυτα ζητήματα παραμένουν και όταν επανεμφανίζονται, συχνά φέρνουν ένα πιο ισχυρό και συντριπτικό κύμα άγχους.

3. Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: Η χρόνια αποφυγή μπορεί να συμβάλει σε άγχος, κατάθλιψη και αίσθημα αδυναμίας. Εμποδίζει την ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών αντιμετώπισης. Η κατά μέτωπο αντιμετώπιση του στρες, με κατάλληλες στρατηγικές, προάγει την ψυχική αντοχή και τη συναισθηματική ευημερία.

4. Τεταμένες σχέσεις: Η αποφυγή των στρεσογόνων παραγόντων συχνά συνεπάγεται την επιβάρυνση των διαπροσωπικών σχέσεων και την αποφυγή αναγκαίων συζητήσεων, ενώ προάγει παρεξηγήσεις και αποστάσεις. Η ανοιχτή επικοινωνία, ακόμη και για δύσκολα θέματα, είναι απαραίτητη για υγιείς σχέσεις και αμοιβαία κατανόηση.

Πώς να απελευθερωθείτε από την αποφυγή


1. Προσδιορίστε τους στρεσογόνους παράγοντες: Αναγνωρίστε τους στρεσογόνους παράγοντες: Προσδιορίστε τους συγκεκριμένους στρεσογόνους παράγοντες αντί να γενικεύετε. Η κατανόηση του τι προκαλεί στρες είναι το πρώτο βήμα προς τη διαχείρισή του.


2. Αναπτύξτε στρατηγικές αντιμετώπισης: Αντί να αποφεύγετε το στρες, αναπτύξτε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει mindfulness, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, ή ενασχόληση με δραστηριότητες που φέρνουν χαρά.


3. Αναζητήστε υποστήριξη: Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με έναν έμπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας ή θεραπευτή. Μερικές φορές, η έκφραση των ανησυχιών σας φωναχτά μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποδοτική..


4. Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα: Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του επαρκούς ύπνου, της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Ένα υγιές σώμα συμβάλλει σε ένα ανθεκτικό μυαλό.


Η αποφυγή μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν αποτελεί βιώσιμη ή αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση του στρες. Η αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων, η ανάπτυξη μηχανισμών αντιμετώπισης και η αναζήτηση υποστήριξης είναι βασικά βήματα προς τη μακροπρόθεσμη ευημερία.

Σχετικά άρθρα